Повернення під контроль місцевої громади газорозподільчих мереж, які знаходились в оперативному управлінні газового(их) монополіста

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Україну забурують рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згідно якого кожне українська оселя, яка підключена до газових мереж, змушена платити абонентську плату за газ, не залежно від того, споживає вона його, чи ні.

Газорозподільчі мережі, які будувалися агрофірмами, приватними особами за часів радянського союзу, за часів початку незалежності України, незрозуміло, яким чином опинилися у державній власності, а потім – у оперативному управлінні облгазів.

Тому внести ясність, кому належать ці газорозподільчі мережі та яку користь громада обласні матиме від того, що мережі створені силами приватних осіб, слугуватимуть громаді

Деякі представники влади, як і більшість громадян, виступили проти такого рішення. Але перші особи держави взяли на себе зобов’язання запровадити таку плату у меморандумі, підписаному з Міжнародним валютним фондом. Отже, у щирість їхніх намірів вірити не доводиться.

Окрім того, хочемо нагадати. що газові мережі та розподільчі пункти знаходяться під контролем приватних облгазів, які належать олігархам. Це при тому, що значну частину цих мереж жителі Закарпаття будували за власні кошти, а олігархи лише наживаються на їх використанні.

Місцеві газорозподільчі мережі мають знаходитися у власності територіальних громад, а управлятися обласним комунальним підприємством.

Це дозволить захистити усіх від зазіхань газових олігархів та їх представників у владі. Це обов’язок Обласної Ради перед громадою краю, яка делегувала депутатів представляти їхні інтереси.

Тому ми, закликаємо до створення обласного комунального підприємства, яке візьме під управління газові мережі , які належать місцевим громадам, з метою недопущення будь-яких зловживань з боку влади і олігархів.
Для цього треба вжити наступне.

1. Створити робочу групу з питання повернення газопостачальних мереж . Долучити до роботи групи депутатів всіх рівнів , представників громади, громадських діячів. Розглчнути питання на всіх профільних комітетах Житомирської обласної Ради.
2. Доручити юридичному відділу Житомирської обласної Ради супроводжувати , та надавати юридичну допомогу членам робочої групи
3. Ініціювати інвентаризацію газопостачальних мереж в області , їх технічний стан та остаточну вартість.
4. З огляду на викладене, керуючись Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» просимо вжити відповідних заходів та передати газові мережі на території Житомирської області , що перебувають у державній власності, у комунальну власність територіальної громади Житомирської області»

Дата створення:

Станом на 21 вересня петицію підписали 601 особа з 1200 необхідних.