ПЕРЕДАЧА МАЙНА В УПРАВЛІННЯ ОСББ

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Шановний Віталію Олександровичу!
Звертаємось до Вас з питання захисту наших законних прав
по володінню, користуванню та використанню майна.
02.06.2016 року державою зареєстровано об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «СОБОРНИЙ» (код ЄДРПОУ 40530265).
Згідно ст.12 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» ( в редакції від 01.07.2015 року) об’єднання управляє багатоквартирним будинком та набуває прав володіння
та розпорядження майном з дня створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі ОСББ), як юридичної особи, та без будь-яких додаткових умов.
Але станом на 26.12.2016 року і досі співвласники не мають фактичних прав управляти, володіти та розпоряджатися спільним сумісним майном багатоквартирного будинку, в зв’язку з бездіяльністю та відкритим саботуванням фактичної передачі майна в управління до ОСББ з боку окремих посадових осіб міської ради, Управління житлово-комунального господарства, на балансі якого і досі перебуває спільне майно багатоквартирного будинку №7 по вулиці Соборна,м. Золотоноша.
Слід зазначити, будь-які документи, підтверджуючі майнові права державної чи комунальної власності на майно спільного використання багатоквартирного будинкуЗолотоніською міською радою не надані і наразі відсутні.
Незважаючи на те, що створена відповідна комісія по списанню багатоквартирного будинку з балансу Управління ЖКГ та передачі майна
до ОСББ «СОБОРНИЙ» в управління, посадові особи
Золотоніської міської ради відмовляються проводити в таких випадках обов’язкову інвентаризацію (п. 7 Р.I Положення про інвентаризацію активів
та зобов’язань) та надати повний пакет документів:
В зв’язку з цим порушуються наші права власників по:
повному та достовірному обліку залишків коштів на ремонти
та управління будинком на рахунках особи, що здійснювала управління будинком до створення ОСББ (перший абзац ст.21 Закону України
«Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку») з дня введення
в експлуатацію будинку по дату підписання передавального акту
та розподільчого балансу;
повній та достовірній інформації по вартості активів (п.4 Акту списання
з балансу багатоквартирних будинків) з дня введення в експлуатацію будинків по дату підписання передавального акту та розподільчого балансу;
повному та достовірному бухгалтерському обліку та фінансовій звітності по об’єктам нерухомості (п.5 Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків) з дня введення в експлуатацію будинку по дату підписання передавального акту та розподільчого балансу;
фактичному управлінню, утриманню, використанню та володінню спільним сумісним майном загального користування – будинком, земельною ділянкою та прибудинковою територією (ст. 1; ст.12 Закону України
«Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку») з 03.06.2016
по поточний термін.
Тож дані дії вказаних структурних підрозділів по перешкоджанню
та ухилянню в передачі майна та проведенні інвентаризації явно свідчать
про наступні порушення:
приховування в обліку доходів, непродуктивних витрат і збитків;
відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушенням установленого порядку;
внесення неправдивих даних до фінансової звітності або її неподання;
несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації об’єктів нерухомості, грошових коштів і матеріальних цінностей;
порушення правил ведення касових операцій;
перешкоджання у проведенні ревізій та перевірок;
невжиття заходів із відшкодування з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності;
порушення бюджетного законодавства в частині планування бюджету
(не передбачені кошти на оновлення та виготовлення технічної документації
по об’єктам нерухомості);
відсутність зареєстрованих прав власності на комунальне майно – об’єкти нерухомості;
використання у корисних інтересах нерухомого майна, яке не є власністю Управління ЖКГ Золотоніської міської ради.
Тому просимо:
розглянути цю скаргу, як факт порушення законодавства з фінансових питань Управлінням ЖКГ Золотоніської міської ради;
здійснити фінансовий контроль за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов’язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку
і фінансової звітності в Управлінні житлово-комунального господарства
(у період з дати введення в експлуатацію багатоквартирного будинку №7
по вулиці Соборна м. Золотоноші по поточний термін);
зобов’язати Управління житлово-комунального господарства провести інвентаризацію активів та зобов’язань по будинку №7 по вулиці Соборна
м. Золотоноші, який поданий до списання з балансу Управління ЖКГ, відповідно до вимог Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом МФУ №879 від 02.09.2014 року, спільно
з власниками об’єктів нерухомості в особі – юридичної особи
ОСББ «СОБОРНИЙ»;
поновити права та захистити законні інтереси об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «СОБОРНИЙ» по:
повному та достовірному обліку залишків коштів на ремонти
та управління будинком на рахунках юридичних осіб, що здійснювали управління будинком до створення ОСББ «СОБОРНИЙ»
(перший абзац ст.21 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку») - з дня введення в експлуатацію будинків по дату підписання передавального акту та розподільчого балансу;
повній та достовірній інформації по вартості активів ( п.4 Акту списання
повному та достовірному бухгалтерському обліку та фінансовій звітності по об’єкту нерухомості (п.5 Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків) з дня введення в експлуатацію будинку по дату підписання передавального акту та розподільчого балансу;
фактичному управлінню, утриманню, використанню та володінню спільним сумісним майном загального користування – будинком, земельною ділянкою та прибудинковою територією (ст.1; ст.12 Закону України
«Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку») - з 03.06.2016
по поточний термін.
Також звертаю Вашу увагу, що з дня вводу будинку в експлуатацію, капітальний ремонт будинку не проводився жодного разу на протязі 16 років.
Тому вже сьогодні потребують капітального ремонту: покрівля будинку, під’їзди, тамбури під’їздів разом з усуненням просідання ґрунту перед тамбурами під’їздів (просідання до 0,5 м.), електропроводка у підвалі
в пожежонебезпечному стані, електрощитова потребує обладнання.
50 % опалубки будинку у зруйнованому стані.
Будинок передається з балансу на баланс разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку і відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, схеми інженерного обладнання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання, домові книги, плани зовнішніх мереж тощо).
Перекласти все це на плечі об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «СОБОРНИЙ» є неправомірним !!!

З повагою,
Голова Правління об’єднання
співвласників багатоквартирного будинку «СОБОРНИЙ» Б.М. ДАЦЕНКО

Ваш лист щодо питань захисту законних прав по володінню, користуванню та використанню майна мешканців будинку розглянутий спеціалістами управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Золотоніської міської ради. Повідомляємо наступне.
Рішенням сесії міської ради від 30.06.2017 № 10-10/VII „Про передачу на баланс ОСББ "Соборний" житлового будинку № 7 по вул. Соборна Вам передається житловий будинок по вул. Соборна, 7 та наявна технічна документація (копія технічного паспорту). Додатково повідомляємо, що земельна ділянка під житловим будинком не відводилась, відведення ділянки можливе при умові письмового звернення співвласників будинку до управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин, яке знаходиться по вулиці Садовий проїзд, 8, кім. № 3.
Щодо піднятих у Вашому листі питань фінансового характеру, пропонуємо Вам звернутись до ПрАТ "Янтарь", яке займалось обслуговуванням зазначеного будинку та його прибудинковою територією до моменту створення ОСББ "Соборний".
Бюджетні кошти міста на 2017 рік розподілено, тому виконати капітальний ремонт Вашого будинку протягом 2017 року не можливо.